flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо подання декларацій присяжними

27 січня 2022, 11:28

    Національне агентство з питань запобігання корупції, у відповідь на звернення Державної судової адміністрації України про надання роз'яснення щодо необхідності подання присяжними, в разі незалучення їх для участі у здійсненні правосуддя судом протягом року, декларацій  особи, уповноваженої на виконання функцій держави, інформує про таке.
     Підпункт «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) визначає присяжних як суб'єктів декларування, виключно під час виконання ними обов'язків у суді.
     Отже, присяжні набувають статусу суб'єкта декларування, у  зв'язку із виконання ними обов'язків у суді. Визначені статтею 45 Закону вимоги щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюються на присяжних відповідно до набутого статусу суб'єкта декларування без будь-якого додаткового обумовлення.
     Проте, особи,  включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб'єктами декларування, а тому, не зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.